Stikstof was lange tijd slechts een probleem voor terreinbeheerders en ecologen. De laatste jaren is het echter uitgegroeid tot een van de belangrijkste maatschappelijke en politieke thema’s.

Sterk verhoogde depositie van stikstof leidt tot vermesting en verzuring van bodem enw ater, en is daarmee één van de belangrijkste bedreigingen voor veel planten- en diersoorten in natuurgebieden. In deze gebieden is de toevoer van stikstof uit landbouw, verkeer en industrie hoger dan de ‘kritische depositiewaarde’ (KDW). Door een overmaat van stikstof verandert de soortsamenstelling of verlopen ecologische processen op een niet-natuurlijke manier. Dit leidt vrijwel altijd tot verlies van biodiversiteit.

Stichting Bargerveen heeft veel kennis en ervaring met het ontrafelen en oplossen van ecologische problemen door stikstofdepositie. Zowel de effecten van verzuring en vermesting op bodem, vegetatie en fauna worden onderzocht, als de effecten van beheermaatregelen die worden ingezet om stikstof te mitigeren: begrazing, maaien, plaggen en bekalken, etc.