Bladluizen

Aphidoidea

Bladluizen (Aphidoidea) staan bij veel mensen bekend als plaaginsecten die bestreden moeten worden vanwege de schade aan gewassen die ze kunnen toebrengen. In de natuur spelen ze echter een ecologisch belangrijke rol, met name in de voedselvoorziening van andere diersoorten, zowel als prooi als door de productie van honingdauw. In Nederland leven ruim 400 soorten…

Aziatische duizendknopen

Fallopia sp.

De Japanse duizendknoop en nauwverwante soorten uit AziĆ« behoren tot de beruchtste invasieve exoten in Nederland. Aziatische duizendknopen zijn een veelvuldige verschijning langs wegen en watergangen. Bestrijding van deze planten is lastig omdat ze uitgebreide wortelstelsels maken, waaruit gemakkelijk hergroei optreedt. Stichting Bargerveen onderzoekt diverse mogelijkheden om deze schadelijk soort aan te pakken. Uit onderzoek…

Amerikaanse hondsvis

Umbra pygmaea

De Amerikaanse hondvis is een kleine, plantminnende bodembewoner die oorspronkelijk uit het Zuidoosten van Noord-Amerika komt. Begin 19e eeuw is de vis naar Nederland gebracht als voedsel voor de forellenkwekerij. Ook werd hondsvis aangeboden als aquariumvis. De soort heeft een hoge tolerantie voor extreme omstandigheden zoals een hoge pH, temperatuurschommelingen en lage zuurstofgehalten. Hierdoor kan…

Sabelsprinkhanen

Ephippiger diurnus / Gampsocleis glabra

De Zadelsprinkhaan en de Kleine wrattenbijter komen in Nederland vrijwel uitsluitend nog voor op enkele Veluwse heideterreinen. Vooral militaire oefenterreinen zijn belangrijk leefgebied voor de soorten. De Zadelsprinkhaan heeft zoals de naam als aangeeft een zadelvormig halsschild. De vleugels van de soort zijn slecht ontwikkeld en worden niet gebruikt om te vliegen maar om het…

Nachtzwaluw

Caprimulgus europaeus

De Nachtzwaluw is een van de meest iconische soorten van heide, venen en halfopen naalbossen op de hogere zandgronden. In tegenstelling tot veel andere insekteneters in dit landschap gaat het goed met de Nachtzwaluw. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw neemt de soort weer toe en is inmiddels een vrij algemene broedvogel in…

Nauwe korfslak

Vertigo angustior

Zo groot als een zandkorrel is deze – in de duinen levende – slak niet gemakkelijk te vinden. Hoe kan je als terreinbeheerder nu rekening met een vrijwel onvindbare landslak, die Europese bescherming geniet? De soort leeft vooral in het strooisel van duinvegetaties, die al wat ouder zijn, zoals duinriet en de randen van duindoornstruweel.…

Maanwaterjuffer

Coenagrion lunulatum

De Maanwaterjuffer is een kleine blauwe waterjuffer die in hoogvenen en zure vennen voorkomt. Ondanks dat deze habitattypen er al jaren behoorlijk stabiel uitzien, neemt de Maanwaterjuffer evenals andere kenmerkende libellensoorten de laatste 10 jaar snel af. Zelfs de voorheen zeer algemene Zwarte heidelibel is een bijzondere verschijning aan het worden. Het is echter onbekend…

Zonnebaars

Lepomis gibbosus

De Zonnebaars is een kleine kleurrijke baasachtige, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Jarenlang was deze invasieve exoot te koop om in tuinvijvers te houden. Gelukkig is de verkoop en handel van de soort tegenwoordig bij wet verboden. Te laat, met de hulp van mensen heeft de Zonnebaars zich reeds weten te verspreiden naar de natuur.…

Amerikaanse rivierkreeften

Astacidea

nvasieve rivierkreeften, zoals de Californische rivierkreeft (Pacifastacus leniusculus), geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft (Orconcetus virilis) en de rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii), hebben door hun eet- en graafgedrag sterke negatieve effecten op amfibieĆ«n, vegetatie en de waterkwaliteit in de gebieden waar ze aanwezig zijn. Daarnaast verzwakken de dieren oevers en dijken met hun graafgedrag. Aangezien deze rivierkreeftsoorten…