In bossen en natuurterreinen komen verschillende uitheemse planten- en diersoorten voor. Een deel daarvan gedraagt zich invasief en verspreidt zich ten koste van lokale inheemse soorten. Deze invasieve exoten kunnen een serieuze bedreiging vormen voor de biodiversiteit. In sommige gevallen zijn invasieve exoten goed te bestrijden, vooral wanneer het om een kleine geïsoleerde besmetting gaat.…
Expertises
LESA en hydrologisch herstel
Ecohydrologisch herstel van natuurterreinen is een van de meest duurzame vormen van natuurherstel. Wanneer in een gebied de juiste maatregelen worden genomen nemen drukfactoren als verdroging en verzuring af, ontstaan er gradiënten in het landschap en zijn er minder beheermaatregelen nodig, waardoor de natuur zich kan ontwikkelen. Aan de hand van Landschapsecologische Systeemanalyses (LESA’s) onderzoeken…
Herstel- en beheermaatregelen
De natuur in Nederland staat sterk onder druk, met name door de bekende VER-factoren vermesting, verzuring, verdroging en versnippering. Daarnaast spelen klimaatverandering en vervuiling met pesticiden een steeds grotere rol. Stichting Bargerveen maakt zich hard om de bronnen van deze verstoringen aan te pakken. Daarnaast ontwikkelt de stichting in nauwe samenwerking met natuurbeheerders maatregelen om…
Advies en monitoring
Stichting Bargerveen ontwikkelt samen met beheerders kennis voor systeemgericht natuurherstel. Deze kennis vertalen wij naar de praktijk van beheer en beleid. Onze adviezen zijn evidence based, op maat, en gebaseerd op het systeemfunctioneren van natuurterreinen. Om vast te stellen of herstel- en beheermaatregelen ook goede resultaten opleveren is monitoring noodzakelijk. Te beginnen met het goed…